Πώς χρησιμοποιείται

Όταν δείτε έναν άνθρωπο αναίσθητο:

  • Σιγουρευτείτε πως εσείς, ο παθών και όλοι οι παρευρισκόμενοι είναι ασφαλείς.
  • Ελέγξτε αν ο παθών ανταποκρίνεται. Κουνήστε τους ώμους του απαλά και ρωτήστε δυνατά: «Είσαι καλά;»

Αν υπάρξει ανταπόκριση, τότε:

  • Αφήστε τον στη στάση που τον βρήκατε, εφόσον σιγουρευτείτε ότι δεν βρίσκεται σε περαιτέρω κίνδυνο.
  • Προσπαθήστε να καταλάβετε τί του συμβαίνει και αναζητείστε βοήθεια σε περίπτωση που χρειαστεί.
  • Ελέγχετε συχνά την κατάστασή του.

Αν δεν ανταποκριθεί: Καλέστε βοήθεια και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα

Βήμα 1

Γυρίστε τον ασθενή ανάσκελα. Διατηρήστε τους αεραγωγούς ανοιχτούς γυρνώντας το κεφάλι προς τα πίσω και σηκώνοντας το πηγούνι του ασθενούς. Κοιτάξτε, ακούστε και αναζητήστε σημάδια αναπνοής.

Βήμα 2

Αν δεν αναπνέει φυσιολογικά ή καθόλου, καλέστε άμεσα για βοήθεια και ενημερώστε κάποιον να φέρει τον Απινιδωτή. Πραγματοποιήστε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) μέχρι να φτάσει ο Απινιδωτής.

Βήμα 3

Αν είστε μόνοι σας, καλέστε άμεσα από το κινητό σας το 166 για βοήθεια.

Βήμα 4

Οι Απινιδωτές μας μπαίνουν αυτόματα σε λειτουργία όταν ανοίγετε το κάλυμμα της συσκευής. Ακολουθήστε τις οπτικοακουστικές οδηγίες.

Βήμα 5

Αφαιρέστε τα ρούχα από το στήθος του ασθενoύς. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε το ψαλίδι από το κουτί πρώτων βοηθειών του Απινιδωτή για να αφαιρέσετε τα ρούχα του ασθενούς.

Βήμα 6

Ανοίξτε το πακέτο ηλεκτροδίων.

Βήμα 7

Αφαιρέστε την ταινία από το ένα ηλεκτρόδιο και τοποθετήστε τη βάση στο γυμνό θώρακα του ασθενούς, όπως υποδεικνύετε στην συσκευασία.

Βήμα 8

Αφαιρέστε την ταινία από το δεύτερο ηλεκτρόδιο και τοποθετήστε τη βάση στο γυμνό θώρακα του ασθενούς, όπως υποδεικνύετε στην συσκευασία.

Βήμα 9

Ο Απινιδωτής αρχίζει αμέσως την ανάλυση του καρδιακού ρυθμού. Μην αγγίζετε τον ασθενή, από αυτό το σημείο και μετά.

Βήμα 10

Αν το ηλεκτροσόκ είναι απαραίτητο, ο Απινιδωτής ενημερώνει το χρήστη και προετοιμάζει αυτομάτως το ηλεκτροσόκ. Στους Ημι-αυτόματους Απινιδωτές, το ηλεκτροσόκ πραγματοποιείται πατώντας κουμπί. Στους Πλήρως Αυτόματους ο Απινιδωτής πραγματοποιεί αυτομάτως το ηλεκτροσόκ, αφού προειδοποιήσει το χρήστη.

Βήμα 11

Ο Απινιδωτής συνεχίζει να καθοδηγεί το χρήστη για τη διαδικασία καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Πραγματοποιήστε πρώτα 30 θωρακικές συμπιέσεις ακολουθώντας τις ηχητικές οδηγίες και το μετρονομικό ηχητικό σήμα.

Βήμα 12

Μετά τις 30 θωρακικές συμπιέσεις, πραγματοποιήστε 2 τεχνητές αναπνοές. Συνεχίστε τις θωρακικές συμπιέσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του Απινιδωτή μέχρι να ακουστεί το μήνυμα «Μην αγγίζετε τον ασθενή».


Ας συζητήσουμε πώς οι Απινιδωτές θα έρθουν και στον δικό σας χώρο